Νέο πολιτικό σκηνικό. Λαϊκό κύμα κατά ευρώ και λιτότητας

5151
αντισυνταγματικά

Όλες οι δημοσκοπήσεις, παρά το έντονο μαγείρεμα που κάνουν, δεν μπορούν παρά να αποτυπώνουν, έστω, σε ένα βαθμό, το ογκούμενο ρεύμα μέσα στην κοινωνία κατά του ευρώ και υπέρ του εθνικού νομίσματος.
Ακόμα και σε ένα site κάτι παραπάνω από ευρώπληκτο, όπως το in.gr του συγκροτήματος του ΔΟΛ, το οποίο ουδέποτε, σχεδόν, έχει εμφανίσει άποψη κατά του ευρώ, στο ερώτημα που θέτει στους αναγνώστες του αν η χώρα μας ωφελήθηκε ή ζημιώθηκε από το ευρώ, το 62%, περίπου, δηλώνει ότι ζημιώθηκε και μόνο το 35,8% ότι ωφελήθηκε.
Πληροφορίες από έγκυρους δημοσκοπικούς κύκλους, που γνωρίζουν τα αδημοσίευτα ευρήματα πολλών δημοσκοπήσεων, ισχυρίζονται, κάτι που άλλωστε που φαίνεται και με την επαφή και τις συζητήσεις με απλούς ανθρώπους, ότι το ρεύμα κατά του ευρώ έχει πάρει σαρωτικές διαστάσεις μέσα στα φτωχά λαϊκά στρώματα και την άνεργη νεολαία, έχει αγκαλιάσει την πλειοψηφία τους, πολλοί ισχυρίζονται και την μεγάλη πλειοψηφία τους και περίπου έχε καταστεί ”σλόγκαν’ και μόδα στις γειτονιές, τους τόπους εργασίας και στα στέκια της νεολαίας.
Αυτό το αντιευρώ κύμα στην κοινωνία μπορεί να μην αποτυπώνεται ακόμα στις πολιτικές προτιμήσεις αλλά έχει προσδώσει μια ευρεία ανοδική δυναμική στα δημοκρατικά αντιμνημονιακά κόμματα που επιδιώκουν το εθνικό νόμισμα και πρώτα απ’ όλα στην ΛΑ.Ε, η οποία είναι και η πιο αυθεντική παράταξη στη διεκδίκηση του εθνικού νομίσματος με παράλληλη αμφισβήτηση της Ε.Ε, ενώ διαθέτει, ταυτόχρονα, ρεαλιστική και ενωτική εναλλακτική ριζοσπαστική πρόταση για ένα μεγάλο μέτωπο όλων, χωρίς εξαίρεση των δημοκρατικών δυνάμεων.
Οι δημοσκοπικές εταιρείες γνωρίζουν πλήρως αυτήν τη νέα δυναμική της ΛΑ.Ε και γενικότερα του ριζοσπαστικού δημοκρατικού αντιμνημονιακού χώρου αλλά για τους γνωστούς λόγους συστημικών εξαρτήσεων και εκδουλεύσεων, δεν την αποτυπώνουν και συνεχίζουν, μερικές με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, την υποβάθμιση και υποεκτίμηση των προβληματικών τους, έτσι κι αλλιώς, στοιχείων σε σχέση με τα ποσοστά του ανιμνημονιακού χώρου, πράγμα, βέβαια, για το οποίο έχουν όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες.
Έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο ότι στην κοινωνία υπάρχει ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό κλίμα από εκείνο που παρουσιάζουν οι στημένες δημοσκοπήσεις και τα μέσα ενημέρωσης του συστήματος.
Οι ίδιοι παρατηρητές που διαβάζουν αυθεντικά τα ευρήματα των ερευνών ισχυρίζονται ότι στην κοινωνία κυριαρχεί το δίπολο Γερμανικός ”ευρωπαϊσμός” και ”αντιευρωπαϊσμός”, με τον τελευταίο να είναι το δυναμικό και ανερχόμενο ρεύμα.
Ισχυρίζονται, επίσης, ότι η κοινωνία γυρίζει την πλάτη όχι μόνο στον νεομνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα αλλά και στη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, μην έχονταw καμιά συγγένεια ή εμπιστοσύνη στον τελευταίο , πλην, ίσως, οι κάποιας ”φιλελέ” μερίδας επιχειρηματιών, που κάνουν σχέδια θερινής νυκτός για ανάπτυξη με πλήρη απορρύθμιση των πάντων στην χώρα.
Οι πολιτικοί αυτοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το πολιτικό σκηνικό των δημοσκοπήσεων, αν δεν έχει ήδη ανατραπεί, βαδίζει προς ανατροπή μέσα στην κοινωνία, πράγμα που δεν μπορεί παρά να αρχίσει δειλά δειλά να εμφανίζεται και στα κυρίαρχα συγκροτήματα, όσο και να θέλουν να το αποκρύψουν οι ”βολεμένοι” και οι κρατούντες.
Κι αυτό πολύ περισσότερο, αφού η δεύτερη αξιολόηγηση απαιτεί σκληρότατα μέτρα, τόσο τώρα με τα προαπαιτούμενα όσο και αυτά που πρέπει από σήμερα να ψηφισθούν για μετά το 2018.
Άλλωστε, είτε με την τυχόν ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είτε χωρίς αυτήν και με εκλογές, η χώρα βαδίζει ασυγκράτητα σε άτακτη πτώχευση και ασύντακτη έξοδο από το ευρώ, πράγμα που αναγνωρίζει στην ουσία με τις εκθέσεις του για το μη βιώσιμο χρέος και τα υπερμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα και το ΔΝΤ.
Την Τρίτη 7/2, στη 1μμ, στην ΕΣΗΕΑ, η ΛΑ.Ε παρουσιάζει πιο συγκεκριμένα και με ένα απλό και εκλαϊκευμένο τρόπο την πρόταση της για τη μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα στη βάση του ριζοσπαστικού προγράμματος της.
Αυτή η πρόταση είναι βέβαιον ότι θα τροφοδοτήσει συζητήσεις και κυρίως θα ενισχύσει το ρεύμα για την ανατροπή στην Ελλάδα αλλά και το ρεύμα που πιέζει για ένα μεγάλο μέτωπο όλων των δημοκρατικών ριζοσπαστικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, το οποίο μπορεί να κάνει πράξη αυτήν την ανατροπή, ενισχύοντας ένα μεγάλο εργατικό, λαϊκό και νεολαϊστικό κίνημα των κάτω.
Οι επόμενες βδομάδες και μήνες έτσι κι αλλιώς θα είναι ένα πολύ κρίσιμο χρονικό διάστημα.
Η Γερμανία τρέμει ότι σε λίγο μπορεί να της μείνουν στα χέρια ευρωζώνη και Ε.Ε.
Ένας νέος ”ψυχρός πόλεμος” έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και γερμανικής Ευρώπης, μαζί με ένα εσωτερικό πολιτικό εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ.
Ο κόσμος που ξέραμε δεν υπάρχει πια.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μπει σε νέα τροχιά κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και δημοκρατίας με ένα νέο προοδευτικό πρόγραμμα εκτός ευρώ και με αμφισβήτηση της ΕΕ, χωρίς λιτότητα, χωρίς ξεπούλημα της χώρας και με ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και παραγωγικού μεταχηματισμού.
Αυτό το πρόγραμμα τρέμουν οι από πάνω στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά δεν μπορούν πια να ανακόψουν τη φόρα των πραγμάτων.
Ένα νέο πολιτικό σκηνικό γεννιέται με νέες πολιτικές και προγραμματικές συντεταγμένες.
Και αυτό θα έχε το μέλλον.

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας