Μια σύντομη κριτική στον Γιάνη Βαρουφάκη

ευρώ

Διάβασα το άρθρο του συναδέλφου Βαρουφάκη που με ‘απογοήτευσε’, παρότι τον εκτιμώ γενικά. Η όλη τεκμηρίωση ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, εξαντλείται σε μια γενικόλογη τοποθέτηση αντιμετώπισης των νομισματικών εκβιασμών της ευρωζώνης, χωρίς να προσδιορίζει ούτε τον χρόνο διάρκειάς του αλλά ούτε και την έκταση εφαρμογής του.

Παρομοιάζει δε την Ελλάδα με την περίπτωση της Καλιφόρνιας, που όμως λειτουργεί ως πολιτεία σε ένα ομοσπονδιακό νομισματικό σύστημα. Δεν απαντάει βέβαια σε πιθανά μελλοντικά σενάρια και τρέφει αυταπάτες σχετικά με το τι είναι πραγματικά η Ο.Ν.Ε., τονίζοντας ότι το όλο σχέδιό του ήταν η παραμονή στην ευρωζώνη.

Παραλείπει εντελώς να επισημάνει τους όρους λειτουργίας της, που σε τελική ανάλυση πρόκειται περί ενός στρεβλού νομισματικού τερατουργήματος ταξικής επιβολής του νεοφιλελευθερισμού κυρίως, αλλά και δευτερευόντως εθνικής επιβολής του (της Γερμανίας και των χωρών του ‘βορρά’).

Εν κατακλείδι, δεν πρόκειται απλά περί ενός υπερεθνικού νομίσματος αλλά περί ενός σκληρού νεοφιλελεύθερου κοινωνικού σχεδίου κλπ. 

* Ο Καλλίνικος Νικολακόπουλος είναι Οικονομολόγος (πτυχιούχος οικονομικών επιστημών, 2ετές μεταπτυχιακό διοίκησης επιχειρήσεων στην τραπεζική/χρηματοοικονομική, 2ετές μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα οικονομικά και διοίκηση μονάδων υγείας) – Αναλυτής Πληροφοριακών Συστημάτων (2ετές μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα πληροφοριακά συστήματα), μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής, (email : nikokal02@yahoo.gr,  website : www.kallinikosnikolakopoulos. blοgspot.com)     

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας