Καταργούν ιατρούς εργασίας. Κίνδυνος αύξησης εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών

1743
οενγε

Κρίση σε ένα κλάδο που υπό κανονικές προϋποθέσεις θα έπρεπε να αναπτύσσεται όπως σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αυτόν των ιατρών εργασίας προκαλούν οι παρεμβάσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τις οποίες καθορίζονται οι προϋποθέσεις ένταξης ιατρών στον ειδικό κατάλογο των ασκούντων καθήκοντα Ιατρού Εργασίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο μεγάλης ανεργίας αλλά και τη δημόσια υγεία, καθώς προβλέπει κριτήρια, οδηγώντας εκτός του ειδικού καταλόγου μεγάλο αριθμό ιατρών που ασκεί, σήμερα, νόμιμα καθήκοντα ιατρού εργασίας σε επιχειρήσεις. Θα πρέπει να θυμίσουμε, πως υπό το βάρος προβλημάτων που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις εδώ και χρόνια υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο μοντέλο, για να παρέχεται προστασία στους εντατικά εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα όσα προωθήθηκαν λοιπόν από το υπουργείο Εργασίας, οι μισοί γιατροί που εργάζονται σε επιχειρήσεις θα οδηγηθούν εκτός εργασίας, ενώ κατά των αποφάσεων αυτών πρόσφατα προσέφυγαν 64 ιατροί.

Ταυτόχρονα, η μείωση του αριθμού των ιατρών που θα επιτρέπεται να παρέχουν υπηρεσίες ιατρού Εργασίας σε επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αθέτηση από την εργοδοσία των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασία με συνέπειες την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Επίσης, θα οδηγήσει στην άνοδο των τιμών των παρεχόμενων υπηρεσιών των ιατρών, με αποτέλεσμα τη μικρότερη παροχή ιατρικής μέριμνας προς τους εργαζόμενους από επιχειρήσεις που σήμερα επένδυαν σε αυτή τη συνθήκη. Κύκλοι των συνδικάτων μιλάνε για ένα αντικοινωνικό μέτρο τη στιγμή που οι χώροι εργασίας γίνονται ολοένα πιο απαιτητικοί λόγω της κρίσης άρα κι επικίνδυνοι.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ υποστηρίζουν ότι η απόφαση Αχτσιόγλου ορίζει παράνομα και αντισυνταγματικά κριτήρια για την ένταξη των ιατρών στον ειδικό κατάλογο των ασκούντων καθήκοντα Ιατρού Εργασίας.

Ειδικότερα, θέτει ως προϋπόθεση ένταξης την προσκόμιση ακριβούς αντιγράφου σύμβασης με επιχειρήσεις με τους αντίστοιχους αριθμούς πρωτοκόλλου από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ από τα οποία να προκύπτει: απασχόληση σε καθήκοντα ιατρού εργασίας πριν την 9η Αυγούστου 2005 και ενεργός σύμβαση παροχής υπηρεσιών ιατρού εργασίας την 15η Μαΐου 2015.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, τα παραπάνω κριτήρια εσφαλμένα τίθενται από την Υπουργική απόφαση αφού δεν συμπεριλαμβάνονται στην εξουσιοδοτική ρύθμιση του άρθρου 16 του Ν. 3850/2010, δυνάμει της οποίας εκδόθηκε η συγκεκριμένη Υπουργική απόφαση.

Πέραν όμως τούτου, η απαίτηση του συγκεκριμένου προσόντος, καθιστά στην πραγματικότητα σχεδόν ανέφικτη την εγγραφή στον ειδικό κατάλογο ιατρών, που ασκούν κατ’ εξαίρεσιν τα καθήκοντα ιατρού εργασίας. Και αυτό διότι ακόμα και η δυνατότητα ανεύρεσης εγγράφων αποδεικτικών απασχόλησης ιατρών στην συγκεκριμένη δραστηριότητα ήδη προ της 9.8.2005 είναι εξαιρετικά δυσχερής, ακόμα και για τις ίδιες τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, στις οποίες κατατίθενται οι συγκεκριμένες συμβάσεις απασχόλησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας