Η Ελλάδα σχεδιάζει swap ομολόγων της ύψους 32 δισ. Εγκληματική η κίνηση!

2221
swap

Η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σε swap 20 ομολόγων με ονομαστική αξία περίπου 30 δισ. ευρώ με την έκδοση τεσσάρων νέων ομολογιακών εκδόσεων σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.
Η ανταλλαγή των ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2012 με νέα ομόλογα περιλαμβάνεται στους στόχους του υπουργείου Οικονομικών αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις“, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Η ανταλλαγή αυτή, τονίζουν οικονομικοί κύκλοι, που σχεδιάζει του Υπ. Οικ., συνιστά μια εγκληματική οικονομική κίνηση διότι θα νομιμοποιήσει σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος το απεχθές και παράνομο χρέος που υποτίθεται βαραίνει τη χώρα, ειδικά το PSI του 2012, θα φορτώσει την χώρα με πρόσθετα βάρη, τα οποία θα επωμιστούν οι γενιές που έρχονται και τέλος θα διευκολύνει τους πιστωτές να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε, ακόμα και στοιχειώδη, για τα μάτια του κόσμου, ελάφρυνση του χρέους.
Η ανταλλαγή θα αυξήσει την εμπορευσιμότητα των ομολόγων που ωριμάζουν από το 2023 έως το 2042, ανέφεραν οι πηγές.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της καμπύλης αποδόσεων, η οποία υποβαθμίζεται τεχνητά, δεδομένου ότι οι επενδυτές που επιθυμούν να δημιουργήσουν σημαντική έκθεση στην Ελλάδα αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ομολόγων διατηρώντας τις αποδόσεις σε παρόμοια επίπεδα.
Η ανταλλαγή για τα ομόλογα που έχουν ονομαστική αξία ύψους 1,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών εδώ και πολύ καιρό, από το 2013 αλλά συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές περιβάλλον και άλλους κρίσιμους παράγοντες.
Ένα ζήτημα το οποίο έχει καθυστερήσει το swap των ομολόγων είναι η αβεβαιότητα που περιβάλλει την το πότε και πότε θα ολοκληρωθεί η γ΄ αξιολόγηση από τους θεσμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας