Γερμανία – ΔΝΤ: Ψηφίστε τώρα μέτρα 4,2 δισ ή κόβονται οι πιστώσεις

4741
ΔΝΤ

Η κυβέρνηση αναζητά φόρμουλα για να υποκύψει  στο τελεσίγραφο. 

Ψήφιση τώρα των μέτρων που ζητά τελεσιγραφικά το ΔΝΤ για μετά το 2018 καλείται, σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με συμμετοχή του Ταμείου.
Πρόκειται κυρίως για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, που σημαίνει μεγάλη μείωση τους και μείωση μισθών στο δημόσιο. Συνολικά το πακέτο των μέτρων θα επιφέρει βάρη στον ελληνικό λαό ύψους 4,2 δισ!
Σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα είδος ανταλλαγμάτων που δίδονται ως “χάντρες στους ιθαγενείς“, οι θεσμοί φέρονται να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα ισχύσουν μετά το 2018.
Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να επιστρέψει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, αφού θα μπορέσει να κηρύξει το χρέος, δήθεν, βιώσιμο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει, πιθανόν, τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επιπλέον, ως άλλοθι για το νέο μνημόνιο που επιβάλλουν, οι θεσμοί φέρονται να συζητούν ένα “αντίστροφο κόφτη”. Έτσι αντί τα μέτρα να επιβάλλονται όταν δεν προσεγγίζονται τα καθορισμένα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, τα μέτρα θα εφαρμόζονται έτσι κι αλλιώς και μόνο αν πιαστούν οι στόχοι θα επιτρέπετε να ακυρωθούν οι μειώσεις, πράγμα, όμως, που στην πράξη θα είναι δύσκολο έως αδύνατο.
Η φόρμουλα αυτή έχει βεβαίως βαρύτατο κόστος για την κυβέρνηση που μέχρι τώρα διαβεβαιώνει, ακόμα και σήμερα ο Αλ. Τσίπρας με συνέντευξη του, ότι δεν θα ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα για μετά το 2018 και μιλάει μόνο για παράταση του κόφτη και μόνο για έναν χρόνο, ώς το 2019, προκειμένου να μη δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας