Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν τα ψυχοφάρμακα στα Δωδεκάνησα

1549
αντιβιοτικά

Στα ψυχοφάρμακα φαίνεται ότι «το έριξαν» οι Δωδεκανήσιοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία για το έτος 2017, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ψυχική υγεία των Δωδεκανησίων.
Σύμφωνα με στοιχεία της «δημοκρατικής», κατά το έτος 2017 το ποσοστό αύξησης στη χρήση ψυχοφαρμάκων ξεπέρασε το 15% σε σχέση το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά το οποίο επίσης η χρήση κυμάνθηκε σε αυξημένα επίπεδα.
Η αυξητική τάση που καταγράφεται κάθε χρόνο στα Δωδεκάνησα, δημιουργεί έντονο προβληματισμό καθώς ποτέ στο παρελθόν, δεν είχαν καταγραφεί τόσο υψηλά ποσοστά στη χρήση ψυχοφαρμάκων.
Η χρήση τους έχει εκτιναχθεί στα ύψη στα τελευταία πέντε χρόνια στα Δωδεκάνησα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «δημοκρατική» και τα οποία είναι ενδεικτικά της μεταβολής που σημειώθηκε στην καθημερινότητα των Δωδεκανησίων, κυρίως, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουμε αύξηση που φτάνει ακόμα το 70%, σε σχέση με το 2013!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «δημοκρατική» σε πολλές περιπτώσεις, η πώληση όχι απλώς αυξήθηκε αλλά διπλασιάστηκε!
Ενδεικτικά είναι τα ποσοστά της αύξησης –κατά προσέγγιση- που καταγράφονται ανάμεσα στα πλέον γνωστά ψυχοφάρμακα, από το 2013 μέχρι και σήμερα:
ΧΑΝΑΧ 50%
LEXOTANIL 30%
TAVOR 40%
STILNOX 70%
SEROTAX 60%
Επιπλέον, πέρα από την αύξηση που καταγράφεται κατά περίπου 15% που καταγράφεται στο έτος 2017, το 2016 κατεγράφη αύξηση κατά 10% στη χρήση ψυχοφαρμάκων σε σχέση με το 2015, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους για αυξητική πορεία της χρήσης των συγκεκριμένων σκευασμάτων.
Γυναίκες και άνδρες, χωρίς διάκριση στην ηλικία, την κοινωνική τάξη ή το μορφωτικό επίπεδο επιλέγουν τα λεγόμενα «χάπια της χαράς», με το μεγαλύτερο βάρος των πωλήσεων να πέφτει στη Ρόδο, σε σχέση με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, λόγω και του μεγαλύτερου πληθυσμού.
Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν και οι πωλήσεις αγχολυτικών σκευασμάτων, που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση τα οποία διατίθενται τόσο από τα φαρμακεία όσο και μέσω του διαδικτύου και που αποτελούν, το τελευταίο βήμα, πριν την επίσκεψη σε γιατρό, για την αντιμετώπιση του άγχους, του στρες και της αϋπνίας.
Μάλιστα οι φαρμακευτικές εταιρείες, ανταποκρινόμενες στην αυξημένη ζήτηση, διαθέτουν όλο και περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, που κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές, χάπια, σιρόπια, κάψουλες. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν ανοδική πορεία, που όπως διαφαίνεται θα συνεχιστεί και στο μέλλον, γι αυτό και η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται πλέον ως η νόσος της εποχής.]
Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, η χρήση ψυχοφαρμάκων, θεωρούνταν ταμπού και στην περιοχή μας, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ψυχική υγεία των ανθρώπων έχει κλονιστεί σε τέτοιο σημείο που αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης το συντομότερο δυνατόν, καθώς το βάρος των προβλημάτων έχει λυγίσει τις αντοχές τους.

Πηγή: dimokratiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας