Από Δευτέρα η καμπάνα του ασφαλιστικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες

2396
επαγγελματίες

Στον εικοστό πρώτο αιώνα η χώρα μας, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θέλει να γίνει παγκόσμιο πρότυπο έχοντας ασφαλισμένου χωρίς ιατροφαρμακευτική προστασία, καμία υπηρεσία, καμία παροχή, και φυσικά χωρίς συντάξεις.

Αυτό είναι το όραμα του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του, ψηφίζοντας ένα καθαρά εισπρακτικό ασφαλιστικό νόμο χωρίς ανταποδοτικά, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των δανειστών.

Βγήκαν τα τελικά ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές που θα πληρώσουν από τις 1 Γενάρη του 2017 περίπου 1,6 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΟΑΕ, του ΕΤΑΑ, του ΟΓΑ καθώς και οι εργαζόμενοι που είναι μισθωτοί με ασφάλιση του ΙΚΑ αλλά διατηρούν και μπλοκάκι για παροχή μη εξαρτημένης εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες.

Το χαρτάκι τυπώθηκε από τον ΕΦΚΑ και θα σταλεί η λυπητερή με τον οριστικό λογαριασμό, σε ελεύθερους επαγγελματίες από τη Δευτέρα για την πρώτη δόση μέχρι τέλους Φλεβάρη και η δεύτερη μέχρι τέλους Μάρτη. .

Με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση Τσίπρα ισοπεδώνει ό,τι απέμεινε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, μετά τις απανωτές μειώσεις των δαπανών σε υγεία και φάρμακα οδηγώντας τη χώρα στις τελευταίας χώρες της Ευρωζώνης για στήριξη του ασφαλιστικού. Αυτές οι αποφάσεις δημιουργούν μόνο στρεβλώσεις στα οικονομικά των Ταμείων, και όχι λύσεις.

Τι μας λέει ο νόμος αυτός; Όλοι οι Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενοι που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές που θα αναγκαστούν να πληρώσουν ξεπερνούν κάθε προηγούμενο! Π.χ Ένας επαγγελματίας που δηλώνει 2.000 ευρώ μεικτά, θα πρέπει να πληρώσει με τον νέο ασφαλιστικό νόμο για εισφορές (20% για σύνταξη και 6,95% υγεία) 539 ευρώ μηνιαίως.

Με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, ένας ασφαλισμένος όχι μόνο θα πληρώνει πανάκριβες εισφορές, αλλά δεν θα καταφέρει να τις «αποσβέσει» ούτε στην επόμενη ζωή του! Αυτό συμβαίνει γιατί, όσο υψηλότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές, τόσο χαμηλότερος είναι ο καθαρός συντελεστής αναπλήρωσης. Με λίγα λόγια, όσα περισσότερα χρόνια ασφάλισης έχει ένας εργαζόμενος, τόσο χαμηλότερη είναι η σύνταξη που θα λάβει!

Με πρόχειρους υπολογισμούς το συμπέρασμα που βγαίνει είναι: Ένας ελεύθερος επαγγελματίας, με μέσες μηνιαίες αποδοχές τα 2.000 ευρώ θα εξασφαλίσει καθαρό ποσό σύνταξης 721 ευρώ, αν βγει στη σύνταξη στα 25 χρόνια ασφάλισης. Εάν βγει στα 40 χρόνια, θα πάρει ο ίδιος 1.074€. Ο πρώτος ασφαλισμένος θα έχει καταβάλλει στα 25 χρόνια περίπου 161.000 ευρώ στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς αυτές θα υπολογίζονται με συντελεστή 26,95% επί του μηνιαίου εισοδήματός του.

Έτσι για 25 χρόνια, εάν δεν αλλάξει πάλι το ασφαλιστικό καθεστώς, θα πληρώνει μηνιαίως 539 ευρώ. Ο άλλος ασφαλισμένος στα 40 χρόνια ασφάλισης θα αναγκαστεί να πληρώσει σε εισφορές 258.720 ευρώ! Απόσβεση φυσικά βάσει των παραπάνω αριθμών δεν γίνεται.

Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο να παραμείνει ένας εργαζόμενος στην αγορά εργασίας, καθώς είτε μείνει 20, είτε 25 χρόνια, η διαφορά είναι ελάχιστη στο ποσό της σύνταξης που θα λάβει. Μόλις 72 ευρώ! Δηλαδή πέντε επιπλέον χρόνια για 72 ευρώ… Με λίγα λόγια, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θα καταβάλλει με το νέο σύστημα 161.700 ευρώ μέσα σε 25 χρόνια για ασφαλιστικές εισφορές: 539 ευρώ/μήνα επί 12= 6.468 ευρώ /ετησίως- επί 25 χρόνια= 161.700 ευρώ

Πέρα απ’ όλα, έρχονται να προστεθούν οι μεγάλες μειώσεις – κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, το «ψαλίδισμα» στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, οι περικοπές στα εφάπαξ αλλά και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν έως και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2017.

Οι υπουργοί, βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης, κάνουν δηλώσεις για κοινωνικό κράτος και ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν. Λέτε να ζουν σε έναν άλλο κόσμο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας