Αποκάλυψη: Λαθροχειρία στον επανυπολογισμό των Συντάξεων

3584
σύνταξη

Μειώνονται κάτω και από τον ίδιο το Νόμο.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο λεγόμενος επανυπολογισμός (2.000.000 συντάξεων) ο οποίος δεν είναι παρά το άλλοθι, για να αφανιστεί ότι έχει απομείνει από τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις. Μειώσεις όχι μόνο από την εξίσωση με βάση τις νέες συντάξεις, λίγο έως πολύ γνωστές, αλλά και από τον διαφορετικό τρόπο «επανυπολογισμού» ο οποίος παρανόμως λεηλατεί και καρατομεί ακόμα περισσότερο.

Το «πάρτι» στήθηκε στις καταβαλλόμενες (έως 12/5/2016) συντάξεις με προφανείς σκοπούς. Διαφορετικά υπολογίζονται οι νέες συντάξεις και με άλλο τρόπο οι καταβαλλόμενες, οι οποίες μειώνονται ακόμα περισσότερο, δηλαδή κάτω και από τα προβλεπόμενα του ίδιου του Νόμου. Και με την λαθροχειρία αυτή διογκώνουν τις «προσωπικές διαφορές» πολύ πάνω από τις πραγματικές, οι οποίες το 2019 κόβονται!!!

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ

Δεν σέβονται ούτε τον εαυτό τους. Πρόκειται για άθλια ψεύδη ότι ο επανυπολογισμός γίνεται στο όνομα της ισονομίας και σε εφαρμογή των ενιαίων κανόνων του ΕΦΚΑ. Τίποτα από όλα αυτά δεν τηρείται και δεν εφαρμόζεται.

Ακόμα και το δικό τους Νόμο δεν τηρούν και παραβιάζουν. Διαφορετικά αναπροσαρμόζεται ο συντάξιμος μισθός στην μια περίπτωση και διαφορετικά στην άλλη. Συνεπώς, η λαθροχειρία αλλοιώνει το συντάξιμο μισθό, ο οποίος με την σειρά του μειώνεται ακόμα περισσότερο. Π.χ:

Α) Συντάξιμος μισθός για τις νέες συντάξεις

Σύμφωνα με την εγκύκλιο (Φ.80000/οικ. 60271/219523/12/16) συντάξιμος μισθός θεωρείται ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1/1/2002 έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, συμπεριλαμβανομένων και των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και τα επιδόματα αδείας. Παράλληλα, οι αποδοχές για κάθε ημερολογιακό έτος προσαυξάνονται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Β) Συντάξιμος μισθός για τις καταβαλλόμενες συντάξεις

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (οικ.26083/887/7-6-2016) και την εγκύκλιο (Φ 80000/οικ.60258/1471-23/12/2016) για την εύρεση του μέσου μισθού δεν αναζητούνται οι συντάξιμες αποδοχές, όπως προβλέπεται για τις νέες, αλλά… ως βάση θα λαμβάνεται ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη αναπροσαρμοσμένος…. όσο οι συντάξεις… και για ΙΚΑ, όσο το 25πλασιο του τεκμαρτού ημερομίσθιου έκαστης ασφαλιστικής κλάσης, όπως έχει διαμορφωθεί την 1/10/2008!! Και καμία αναφορά, ούτε για δώρα (14 μισθοί) ούτε για Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, δηλαδή όπως και στις νέες. Το τι σημαίνει αυτό φαίνεται καθαρά στους παρακάτω πίνακες:

ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΑ – ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ – ΤΡΙΚ

Από το γεγονός ότι οι διαφορές σχετίζονται και με το έτος συνταξιοδότησης θα χρησιμοποιήσουμε τέσσερα παραδείγματα για να αποκαλυφθεί τόσο η απάτη, όσο και το εύρος αυτής:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 Υπολογισμός Νέων (μετά της 13-5-2016) Συντάξεων:

Παίρνουμε ως βάση έναν μισθό των 1300 ευρώ, ξεκινώντας από το 2002. Στην πρώτη στήλη αναπροσαρμόζουμε τον μισθό με βάση την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Στη δεύτερη στήλη αναγράφονται οι ετήσιες (επί 14) αποδοχές. Στην τρίτη στήλη τα ποσοστά του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Στην τέταρτη οι ετήσιες αποδοχές και στην πέμπτη οι ετήσιες μεταβολές των μισθών κατ΄ έτος.

pinakas1

Ολοκληρώνοντας τις παραπάνω πράξεις, ο μέσος μισθός διαμορφώνεται στα 2.216 ευρώ, προσαυξημένος κατά 70,4% από το αρχικό ποσό και η σύνταξη (με 37 έτη) στα 1.208 ευρώ μεικτά.

Συνεπώς, αυτά που συνθέτουν και αναπροσαρμόζουν τον συντάξιμο μισθό είναι οι προσαυξήσεις του ίδιου του μισθού, ο πολλαπλασιασμός επί 14 μήνες και ο Δείκτης τιμών Καταναλωτή. Το οποίο βέβαια δεν ισχύει και δεν εφαρμόζουν για τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2 Υπολογισμός Καταβαλλομένων (έως 12-5-2016) Συντάξεων:

Για να παραθέσουμε με ακρίβεια το παράδειγμα, παίρνουμε ως βάση τον ίδιο μισθό των 1.300 ευρώ. Στην πρώτη στήλη ανάλογα με την εξέλιξή του τον κατατάσσουμε (κατ΄ έτος) στην αντίστοιχη κατηγορία (ασφαλιστική κλάση – ΙΚΑ) επί του οποίου υπολογίστηκε η χορηγηθείσα σύνταξη. Στη δεύτερη στήλη είναι ο «νέος συντάξιμος μισθός» με βάση (της εγκύκλιου) δηλαδή των ασφαλιστικών κλάσεων, όπως έχουν διαμορφωθεί την 1/10/2008. Στην τρίτη στήλη οι μεταβολές που προκύπτουν κατά την αναπροσαρμογή και στη συνέχεια τα αντίστοιχα νέα ποσά σύνταξης.

pinakas2

Οι διαφορές μεταξύ των δυο τρόπων είναι οφθαλμοφανείς, οι οποίες με απόλυτη ακρίβεια αποτυπώνονται και καταγράφονται στις ετήσιες μεταβολές. Στην πρώτη περίπτωση κυμαίνονται μεταξύ 16,66% και 51,97%, ενώ στη δεύτερη μεταξύ 0% έως 29%!!! Ενώ σε ποσά σύνταξης οι διαφορές αυτές όπως θα δούμε στον παρακάτω πίνακα ξεπερνούν τα 100 ευρώ.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3. Υπολογισμός Καταβαλλόμενων Συντάξεων – Όπως και οι Νέες:

Για την ακρίβεια χρησιμοποιούμε τα ίδια στοιχεία και κάνουμε ακριβώς την ίδια πράξη, όπως και στις νέες του πρώτου πίνακα, δηλαδή αναπροσαρμόζουμε τους συντάξιμους μισθούς με τον οποίο υπολογίστηκε η χορηγηθείσα σύνταξη με το αντίστοιχο ποσοστό μεταβολών.

Στην πρώτη στήλη είναι ο μισθός που υπολογίστηκε η χορηγηθείσα σύνταξη, στη δεύτερη οι αντίστοιχες ποσοστιαίες μεταβολές. Στην τρίτη ο συντάξιμος μισθός που αναλογεί, στην τέταρτη το ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί. Στην πέμπτη το ποσό σύνταξης (βάση απόφασης του υπουργού), όπως θα χορηγηθεί, και στην έκτη οι διαφορές που προκύπτουν ανά έτος συνταξιοδότησης.

pinakas3

Το εύρος της ανομίας είναι ολοφάνερο. Φαίνεται καθαρά πόσο θα ήταν οι συντάξεις, εάν υπολογίζονταν όπως και οι νέες (βάση του νέου Νόμου δηλαδή), πόσο με τον παράνομο τρόπο, καθώς και το ύψος των διαφορών αυτών (κλοπών) ανάλογα με το έτος συνταξιοδότησης.

Η μείωση των συντάξεων κάτω από τα πραγματικά έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυξημένων πλασματικών «προσωπικών διαφορών», η τύχη των οποίων έχει ήδη προδιαγραφεί, καθώς εν αναμονή βρίσκεται νέος Νόμος ο (4472/2017), που καθορίζει ότι προκύπτουσες διαφορές έως 18% μεταξύ καταβαλλομένων και επανυπολογιζόμενων συντάξεων από την 1.1.2019 περικόπτονται!!

ΠΙΝΑΚΑΣ 4 Η απάτη πίσω από τις «Προσωπικές Διαφορές»

Χρησιμοποιώντας πάντα τα ίδια στοιχεία, στην πρώτη στήλη είναι ο μισθός που υπολογίστηκε η χορηγηθείσα σύνταξη. Στη δεύτερη είναι οι συντάξεις πριν τον επανυπολογισμό, (το αρχικό ποσό μαζί με τις προσαυξήσεις, οι μνημονιακές παρακρατήσεις, και τα μεικτά ποσά προ φόρου & εισφοράς ΕΟΠΥΥ). Στην Τρίτη οι συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό (βάση απόφασης του υπουργού). Στην τέταρτη οι «προσωπικές διαφορές», δηλαδή τα ποσά που θα κοπούν το 2019. Ενώ στην Πέμπτη οι προσωπικές διαφορές με βάση τις νέες, δηλαδή τις νόμιμες.

pinakas4

Ο πίνακας είναι αποκαλυπτικός, καταδεικνύει και αναδεικνύει, τόσο την λαθροχειρία αλλά και παραβατικότητα της κυβέρνησης, πώς και πόσο δηλαδή, από την μία με παράνομο τρόπο μειώνουν τις συντάξεις κάτω των πραγματικών, από την άλλη φουσκώνουν τις «προσωπικές διαφορές» και στη συνέχεια τις κόβουν!!

Πώς αντί για αύξηση (που θα πρόεκυπτε) των περισσοτέρων εξ αυτών, εμφανίζουν και κόβουν μεγάλα ποσά ως «προσωπικές διαφορές».

ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ 13ο – 14ο ΜΙΣΘΟΥ

Συμπερασματικά, αυτό που διαφοροποιεί και μειώνει τις καταβαλλόμενες συντάξεις είναι ότι κλέβουν, δηλαδή εξαιρούν και δεν συνυπολογίζουν τις εισφορές από τα δώρα ( Χριστουγέννων – Πάσχα – Επίδομα άδειας) οι οποίες αντιστοιχούν στο 16,7% και ένα μέρος από τον ΔτΚ, περί το 4% σύνολο 21%.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως στις νέες συντάξεις, συνυπολογίζουν με τον τρόπο αυτό και επιστρέφουν τη 13η-14η σύνταξη, καθώς με τα παραπάνω ποσοστά επηρεάζεται μόνο το «ανταποδοτικό» μέρος της σύνταξης και όχι το σύνολό της. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε να πολλαπλασιάζεται με το 16,7% ολόκληρη η σύνταξη και όχι μόνο ένα μέρος της.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Ας μην μας παραμυθιάζουν με την μπαρούφα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ… ναι μεν πείρε την κυβέρνηση όχι όμως και την εξουσία!! (Προφανώς και εννοούν αυτή των ολιγαρχών). Κάτι το οποίο βέβαια ουδείς εξ αυτών θέλει, καθώς την εξουσία αυτών υπηρετούν, και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο και εις στο ακέραιο. Αυτόν το δρόμο διάλεξαν.

Έχουν όμως και παραέχουν την εξουσία και την ασκούν με τον πιο βίαιο τρόπο. Κατά των συνταξιούχων εν προκειμένω. Με την εξουσία που κατέχουν, βιαίως παρανόμως και με καταχρηστικό τρόπο ληστεύουν και αρπάζουν εν ψυχρώ τις εισφορές από τα δώρα (Χριστουγέννων – Πάσχα – Επ. άδειας), χωρίς ωστόσο να τους χορηγούν ούτε την 13η-14η σύνταξη, ούτε και ακόμα και των νέων με βάση το νέο Νόμο.

*Ο Νικολάου Κώστας, Συνταξιούχος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας