Ιδρύθηκε Επίσημη Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk στην Αθήνα

7686
Donetsk

Την Δευτέρα (21/3) πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Επίσημης Αντιπροσωπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk  στην Αθήνα. Ένα γεγονός με ιδιαίτερη πολιτική σημασία για τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών της ανατολικής Ουκρανίας. Και όχι μόνο.
Είναι η Τρίτη Επίσημη Αντιπροσωπεία που ιδρύεται σε ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Τσεχία και την Ιταλία.
Στα εγκαίνια της εγκατάστασης της Επίσημης Aντιπροσωπείας του Donetsk στην Αθήνα παρευρέθηκαν στελέχη της Λαϊκής Ενότητας με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε.
Ο Παναγ. Λαφαζάνης απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων, με τον οποίο χαρακτήρισε σημαντική μέρα για την Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk την εγκατάσταση της αντιπροσωπείας της στην Αθήνα.
Υπογράμμισε την αλληλεγγύη της ΛΑ.Ε στον αγώνα για την Δημοκρατία, ενάντια στο φασισμό και τον ολοκληρωτισμό στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της πιστής τήρησης των συμφωνιών του Minsk, ως τον πιο πρόσφορο δρόμο για την ειρήνευση και τις δημοκρατικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, με την οποία η κυβέρνηση συντάσσεται με την αμερικάνικη πλευρά και τους πιο αντιδραστικούς κύκλους στην Ευρώπη, αποδοκιμάζοντας την εγκατάσταση της αντιπροσωπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk στην Αθήνα.
Στις 11 Μαΐου 2014, λίγους μήνες μετά το νεοναζιστικό πραξικόπημα στο Μαϊντάν και τις εξεγέρσεις που προκαλούν η προσπάθεια απαγόρευσης της Ρωσικής γλώσσας, οι επιθέσεις στα αγάλματα του Λένιν από νεοναζί και η απόπειρα απαγόρευσης   του Κομμουνιστικού Κόμματος,   έγιναν δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία στις εξεγερμένες περιφέρειες  του Ντόνετσκ και του  Λουγκάνσκ.  Με τη συμμετοχή να φτάνει στο 75%, το 89% ψήφισε υπέρ της αυτοδιοίκησης και το 10% κατά.
Την επομένη του δημοψηφίσματος, το συμβούλιο της δημοκρατίας ανακήρυξε το Ντονέτσκ κυρίαρχο κράτος με την επωνυμία Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.
Ο πόλεμος που έχει ήδη ξεκινήσει, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων και 1,6 εκ. πρόσφυγες. Παρά τις δύο συμφωνίες ειρήνευσης, Μίνσκ 1 και 2, η ουκρανική πλευρά συνεχίζει να βομβαρδίζει περιοχές αμάχων.
Στις 18 Φεβρουαρίου η Ρωσία αναγνώρισε de facto τις Λαϊκές Δημοκρατίες.
Σίγουρα ο δρόμος για την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών δεν θα είναι εύκολος. Οι διεθνείς εξελίξεις όμως τρέχουν.
Και για όσουν κάνουν ανιστόρητους παραλληλισμούς με τη κατάσταση στη Κύπρο, να υπενθυμίσουμε ότι Μακάριος και Γιασέρ Αραφάτ, διατηρούσαν άριστες σχέσεις και προσέφεραν αμοιβαία υποστήριξη στα εθνικά θέματα των δύο χωρών.
Έτσι  το 1975, ένα χρόνο μετά τη τουρκική εισβολή, η ΟΑΠ άνοιξε γραφείο Αντιπροσωπείας στην Κύπρο.
Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία. 15 Νοεμβρίου 1988. Στο Αλγέρι της Αλγερίας, επί Γιάσερ Αραφάτ,  ανακοινώνεται η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης από το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο
Η  Κυπριακή Δημοκρατία αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης 3 ημέρες μετά την ανακήρυξή του και το 2009, η Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, άνοιξε στη Ραμάλα , ενώ στις 8 Φεβρουαρίου 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε την απόφασή της να αναβαθμίσει το καθεστώς της παλαιστινιακής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο από «Διπλωματική Αποστολή» σε «Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης».
Πέρα όμως από τη τελική στάση της Ελληνικής κυβέρνησης-εάν θα αναγνωρίσει ή όχι τις ΛΔ- υπάρχει η  αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Και αυτή είναι η πιο ουσιαστική.

Ολόκληρη η κατάπτυστη αμερικανόδουλη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ενάντια στη Λ.Δ του Donetsk

Προκλητική ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Στράτου Ευθυμίου περί αναγνώρισης της αυτοαποκαλούμενης “επίσημης αντιπροσωπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας Ντόνετσκ” στην Ελλάδα.
Ο κ. Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πληροφορίες περί ίδρυσης και σχετικών εγκαινίων αυτής της “επίσημης αντιπροσωπείας” τόνισε ότι «ουδέποτε η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη “Δημοκρατία του Ντόνετσκ” και επισήμανε ότι «οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητάς της».
Σημείωσε δε ότι «η προβαλλόμενη σε ειδησεογραφικό πρακτορείο είδηση περί ίδρυσης “επίσημης” αντιπροσωπείας της ως άνω μη αναγνωρισμένης οντότητας προφανώς και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
donetsk egkainia
donetsk egkainia (2)
donetsk egkainia 3
donetsk egkainia 4
Donetsk

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας